lördag 28 juni 2008

Injera etiopiskt syrligt pannkaksbröd


Lätt som en plätt, kräver bara lite planering.

1 liter vatten
1 dl vetemjöl
3 dl grahamsmjöl
2 dl kornmjöl
1 dl rågmjöl
1/2 jästpaket
1 tsk salt

Mjölsorterna kan varieras men det är gott att blanda flera sorter.

Rör ihop mjöl och vatten och jäst, låt stå i rumstemperatur med folie över i 2-3 dagar. På detta vis syras smeten och ger brödet sin karaktär. Rör om ngn gång. Smeten skall vara som pannkakssmet fast lite tjockare, om den känns för tunn så rör ner lite mer mjöl. Rör ner saltet innan gräddning.

Tag en stor stekpanna, gjutjärn eller teflon. Gnid in järnet med lite olja i hushållspapper. Pannan skall fortfarande vara torr. Hetta upp ordentligt och häll i lite drygt en dl smet. Vippa pannan så smeten fördelar sig som när man steker pannkakor. Stek till kanterna börjar krulla upp sig och ytan är torr. Lägg sedan ett lock eller tallrik över och sänk temperaturen lite, låt steka ett par minuter till. Pannkakan skall bara gräddas på ena sidan.

Vik ihop den färdiggräddade brödet och lägg på ett fat, sätt ett lock över så att värmen håller sig tills servering.

3 kommentarer:

Anonym sa...

tycker mkt om injera och blir glad över att hitta detta recept. hur många satser tror ni behövs till tio personer (som tillbehör till gryta)?

/daniel

Kocken sa...

Hej!

Hmm minst det dubbla tror jag.. tag 2,5 för säkerhets skull!

Här är ett annat tips, god kryddblandning i etiopiska grytor:
http://provkoket.blogspot.com/2008/06/berere-och-bibi.html

Lycka till!

Anonym sa...

tack för svaret o tipset

/daniel