söndag 29 juni 2008

Spicy böngryta


Övertidsarbete, mensvärk och försenad bilresa från Öland reducerade middagsgästerna från fem till en. Men vi skulle ha en gryta ändå bannemej!

3 msk olja
1 gul lök
3 dl svarta bönor
2 dl röda linser
1 vitlöksklyfta
1/2 dl Berberemix
1 paprika, vit eller gul
1 liten palsternacka
1 grönsaksbuljong
1 dl rött vin
1 msk citronsaft
+ salt

Till servering keso (eller lite fårost om man bara har det hemma och skall åka på semster och inte vill fylla på kylen med nytt ..)

Koka först bönorna i saltat vatten, tills dom är al dente, eller använd färdigkokta bönor. Hacka lök och vitlök, fräs lök och linser först i oljan på låt värme. Häll på kryddmixen och fräs lite till. Häll på 3 dl vatten och smula ner buljongen. Låt koka ett par minuter. Hacka paprika och skalad palsternacka i småbitar och låt koka med. Grytan skall puttra i 10-15 minuter. Konsistensen blir som tjock gröt. Om den börjar bli torr innan linserna känns färdiga häll på ngn dl vatten och om den känns för rinnig koka utan lock på slutet. Smaka av grytan med salt.

Serveras med injirabrödet. Man klickar grytorna på sitt bröd, river loss bitar av ett annat och äter med händerna.

Den första grytans recept hittar du några snäpp längre ner. Den är lite mjukare och god i kombo!

Inga kommentarer: