måndag 18 augusti 2008

Egyptisk linssoppa med krutonger


Ingen indian än så länge. Ingen britt heller. Vi får laga lite mer linssoppa och hoppas på det bästa.

Den här varianten åt jag på "solsemester" i Egypten. Bara att det var sandstorm mest hela tiden, ruggigt och blåsigt, grus i ögonen. Den onaturligt konstruerade lilla turistorten mitt i öknen bjöd på thailändskt, indiskt, mc donken och pizza hut. Vi hittade en restaurang längst bort som serverade egyptiskt. Linssoppan var perfekt i snålblåsten och den smakade fantastiskt. Ungefär som nu alltså.

För 2 personer:

2 dl gröna linser
1 gul lök
2 vitlökssklyftor
1 msk spiskummin (gärna hel)
1 tsk chilliflarn
1 cm färsk ingefära
1 grönsaksbuljong
1 kycklingbuljong
1/4 citron
1 tsk flytande honung
1,2 dl vatten

Till servering:
1 skiva formfranska
2 klyftor citron
(lite paprika & persilja)

Hacka den gula löken, fräs den med linser, spiskummin och chilli i 1 msk neutral olja, hacka även vitlök & ingefära och låt fräsa med någon minut på slutet. Häll på 1 liter vatten, tillsätt buljongen och honung och låt puttra under lock i 20 minuter, tills linserna är mjuka. Tag från plattan & mixa soppan slät. Späd med 1-2 dl vatten för önskad konsistens. Pressa ca 1 msk citron i soppan och rör om.

Krutonger: Skär formfranskan i lagom bitar och stek i lite olja tills krutongerna blir gyllene.

Servera soppan med krutonger och en klyfta citron. Gärna lite persilja eller kryddgrönt. Citronen pressar man över soppan med krutonger och allt – det är verkligen den som gör susen, får inte missas!


Liten bonusbild från besöket vid pyramiderna. Lägg märke till yllesjalen i horisontellt läge samt kroppsvinkeln. Uj uj, vad det blåste!

Inga kommentarer: