måndag 1 september 2008

Svamp-lins-kåldolmar



Mycket goda grejer i dolmarna. Det är många moment men väl värt det. Man ska däremot inte vara väldigt hungrig när man sätter igång för då kan det hända att man äter en portion fyllning till middag i väntan på att dolmarna skall grädda i ugnen. Hrm.

Jag gjorde en stor sats och har med som matlåda till jobbet i ett par dagar. Lyxigt!

4 portioner:

2 dl gröna linser
1 dl mandel
6 champinioner
1 stor gul lök
10 torkade aprikoser
1 dl riven lagrad ost
2 msk matyoghurt
2 vitlöksklyftor
Några nypor svartpeppar.
3 msk ljus soja

+ hackad grönt (kan uteslutas)

1 vitkålshuvud - luftigt


____________________

Sätt ugnen på 225 grader

Koka linser i 5 dl vatten med en kub grönsaksbuljong. Grovhacka mandel och rosta i torr panna tills den får färg. Finhacka gul lök, svamp, vitlök och fräs i den varma pannan med olja. När linserna kokat i ca 20 min häll av vatten och blanda ner med svampfräset, blanda även ner finhackade aprikoser, mandel samt matyoghurt och en matsked soja. Rör runt.

Under tiden: Koka upp en&halv liter vatten i en stor kastrull. Skala vitkålsbladen försiktigt och försök behålla dem så intakta som möjligt. Pressa ner 12 vitkålsblad i det kokande vattnet - låt koka i 10 min. Häll av i ett durkslag.

Lägg några matskedar fyllning i varje blad och rulla ihop så gott det går. Lägg i en pajform eller dyl. Pensla dolmarna med soja och häll 2 msk soja och 2 msk vatten i formen. Grädda i mitten av ugnen i 45 minuter.

Serveras gärna med rårörda lingon!

Inga kommentarer: