onsdag 19 november 2008

Bulgurfrikadeller i tomatsås


Gjorde kyckling-bulgur-bullarna först utan sås. Helt ok. Tog med några bullar i matlåda till kontoret nästa dag & micrade med lite överbliven sås. Mycket gott plötsligt. Frikadeller kallas det då va?

4 port:
2,5 dl bulgur
1 buljongtärning
400 gr kycklingfärs
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 rivet skal av citron
1 stor näve finhackad bladpersilja
(eller 1 msk torkad timjan, oregano)
1/2 tsk salt
svartpeppar

Koka bulgur med dubbla mängden vatten + buljongtärning. (Här någonstans kan tomatsåsen sättas igång parallellt) Riv gul och vit lök. Blanda ihop med färs, citronskal, persilja, salt och peppar. Rör ner bulgur när den är klar. Rulla till "köttbullar" och stek i olja eller smör.

Tomatsås
(den här räckte till drygt halva satsen, kan dubblas)

1 burk hela tomater
1/2 gul lök, finhackad
1 grönsaksbuljong
1 vitlöksklyfta, riven
1/2 dl rödvin om finns hemma

Fräs lök i olja, tillsätt resten av ingridienserna, klipp sönder tomaterna i kastrullen lite grovt, låt puttra i ca 20 min. Häll ner frikadellerna och låt koka med några minuter. Perfekt som matlåda också!

Inga kommentarer: