måndag 15 december 2008

Äpplechutney


Jag tänkte göra en liten följetong här i Provköket med chutney-recept. Vi börjar med en fantastisk äpplechutney som är en modifikation av ett recept från Rosendals kokbok. Chutneyn kan ätas som tillbehör till maten eller som snacks med papadam. Man kan köpa färdiga papadam-bröd i ett asiatiskt livs och fritera själv. Går bokstavligen på 3 sekunder. Mycket roligare än chips och dip inte minst visuellt!

1 kg granny smith
3 dl socker
1 tsk salt
3 dl russin
2 dl äppelcidervinäger
3 cm finriven ingefära
1 gul lök, finhackad
3 klyftor riven vitlök
1,5 msk curry

Skala och hacka äpplen. Koka upp allt under lock och låt skjuda i en timme. Häll upp i väl rengjorda glasburkar. Chutneyn får gärna mogna några veckor i burken, men det går bra att tjuvstarta på en gång..

Fritera papadam:

Hetta upp ett par cm neutral olja i en kastrull. När oljan börjar knäppa lite är den varm nog. Brödet skall bara snabbt läggas i oljan - det går på ett par sekunder, och sedan tas upp, låt rinna av på en tallrik vid sidan. Mycket kul och gott.

Inga kommentarer: