söndag 11 januari 2009

Mynta & rostad paprika -paj



Varm mynta? Just det. Faktiskt jättegott, myntasmaken blir mild och liksom mer kryddig när den blir varm.


4 port (även om vi åt upp allt på tre)
Deg:
1 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
1/2 dl krossat linfrö
75 gr smör
1 msk vatten
(eller kör den pajdeg du gillar)

Stanning:
3 ägg
2 dl mjölk
1 dl grädde
1 msk grönsaksbuljong pulver
1/4 citron-saft
1 knippe mynta
(eller ca 2 krukor)

Fyllning:
1 stor röd paprika
1 röd chilli
2 klyftor vitlök
några skivor parmesan.

Ställ fram smöret så det blir rumstempererat. Värm upp ugnen, rosta paprikorna i skivor med olja. Ca 225 grader. Sista minutrarna släng med vitlöken i skivor. Se till så vitlöken får en aning färg men inte bränns då blir den så besk. Knåda in mjöl/frön med smör, tillsätt en eller två matskedar vatten. Knåda ut degen i en form med löstagbar botten. Förgrädda i 5-10 minuter, så degen känns torr men inte börjar få färg.

Vispa samtidigt ihop äggstanning. Hacka mynta, och kärna ur chilli och finhacka. Blanda ihop. När pajdegen är klar, fördela rostad paprika / vitlök i botten, spara 1/3 vid sidan. Häll på äggstanningen och försök fördela det gröna jämt. Toppa med några paprika skivor (av dekorativt syfte) och hyvla några bitar parmesan och lägg på. Grädda i 30 minuter ca, tills det börjar se gott ut.

En god sallad till såklart.

Inga kommentarer: