måndag 21 december 2009

Provkökets vegetariska köttbullar


Denna välsmakande paradox lades upp förra julen, den är värd en repris:

Ett försök att göra så köttbullelika vegobullar som möjligt utan att köpa trist halvfabrikat. Fungerar riktigt bra!

Go Jul ya´ll!

5 dl kikärtor (blötlagda 1-2 dygn, ej kokade) 5 dl syftar på kikärtorna när dom är blötlagda, ej i torrt skick.
Ett tips ibland finns chana dal som är kluvna kikärtor, går mycket snabbare att blötlägga..!
1 gul lök, riven
1 stor vitlökssklyfta, finriven
1 buljongtärning, fint smulad
1,5 msk kinesisk soja
1 tsk honung
1/2 dl ströbröd
1 dl cashewnötter, finhackade
1 tsk grovmalen svartpeppar
1 mellanstor potatis, riven
1 ägg

Mixa kikärtor så fint det går, tillsammans med buljongpulvret. Rör ner samtliga övriga ingridienser. Forma bullar och stek med smör och rapsolja tills det blir fin färg. Vänd bullarna försiktigt, de är mjuka i början, men stelnar efter en stund. Lägg bullarna i en en ungsfast form och eftergrädda på 175 grader i 15-20 minuter. Penlsa med lite smör när bullarna svalnar.

Eller! Enklare - så här gjorde jag i andra omgången. Rulla till bollar - lägg i oljad långpanna, pensla med rumsvarmt smör - grädda i 225 grader i 25 minuter, efter 10-15 minuter kan man vända försiktigt på bullarna.

Inga kommentarer: