onsdag 22 december 2010

Grönkålsokonomiyaki


En kompromiss mellan halland och Japan. Har köpt en enorm påse grönkål som jag försöker tugga i mig för glatta livet. Och det finns massor med rätter som det går att integrera grönkål i. I det här fallet ersätts den klassiska vitkålen i okonomiyakin. Tips om denna enkla fantastiska mat! Merry Christmas.

1–2 ägg
Stor näve fin-finstrimlad grönkål
5 cm finstrimlad purjo
1 msk sesam
1/2 dl riven smakrik ost
några skivor strimlad rökt kalkon (eller skinka) (eller skippa)
nypa salt
1 tsk sambal
eller svartpeppar
+
1 msk ljus soja
1 msk vinäger av valfritt slag
1 tsk honung eller socker
(blanda ihop)
+
majonäs
japanska gröna alger, Aonori,
färsk ingefära

Blanda ihop allt i över kolumnen. Hetta upp en stekpanna med olja. Fördela en pannkaka och stek, (det kan verka ganska poröst, men den sjunker ihop och blir kompakt efter en stund) vänd försiktigt, pensla i omgångar med sojablandningen tills pannkakan sugit upp allt. Servera med finhackad ingefära, alger och sprutta lite majonäs på topp det blir jättegott. Öl passar bra till.

Inga kommentarer: