måndag 19 september 2011

Zuccini- och mangoldgratäng



Som lasagne fast med zuccini istället för pastaplattor.

1/5 jumbo zuccini (för er med lott) eller en "vanlig" a 500 gram
2 gula lökar
2 klyftor vitlök
2 buljongtärningar
2 burkar hela tomater
ett knippe mangold - eller bladspenat
färsk oregano, timjan, basilika eller vad som finns
1 liten burk keso
kanske tomatpuré
eller ajvar
ett par nypor socker
riven lagrad ost

Skär zuccini ganska tunt och strö över salt, det drar ut vätskan. Låt ligga och dra medan du gör såsen. När zuccinin har vätskat klart kan man stryka bort lite av saltet.

Såsen: hacka lök, krossa vitlök och hacka, fräs i olja, tillför tomaterna, buljongen, låt koka i 15 minuter, tillsätt grovt hackad mangold eller spenat och låt koka ytterligare en stund. Smaka av med salt och socker, kanske lite tomatpuré eller ajvar för att reda.

Olja en ungsfast form, lägg upp först ett lager zuccini, lägg på keso, sås, zuccini, keso, sås och mycket god ost. Grädda på 225 grader i ca 20 minuter tills fin färg uppstår. Det kan bli lite rinnigt trots "avvätskningen" så se till att ha ett gott bröd tillhanda för att suga upp den fina såsen.

Kan ätas som här – med en bönsallad och lite gott bröd till – eller en bit kött eller fisk.

Bönsallad till:
Kanske lite kikärtor
och skärbönor
rödlök
persilja
morot
olja salt och vinäger

En av flera jättar som jag desperat hackar ner i maten... eller poserar med i photonbooth:

1 kommentar:

Viktoria sa...

Men ojojojoj, jag visste ju att zucchini kan bli stor, men SÅ stor hade jag inte tänkt mej!

Lasagnen låter smarrig förresten!