måndag 14 november 2011

Laxbiff med lime och korianer och ugnsbakad broccoli



Mjukt+krispig+salt+syrligt=gott

För en person:
1/2 broccolihuvud
1/2 röd eller gul lök
lite god ost - här hård getost
olja, salt
+
1 frusen laxfilé - portionsbit
färsk koriander, eller i brist på det korianderstjälkar. Funkar fint.
1/4 lime
knappt 1 msk grädde (kan uteslutas, eller ersättas med creme-f)
1 knapp tsk sambal
ett par nypor salt


Dela upp broccoli i små buketter och skölj (kan gärna vara blöta så blir dom lite ångkokta), skiva stjälken tunt, klyfta löken, varva i en oljad form, strö över lite flingsalt (om finnes) och grädda i ugnen i 225 grader i ca 20 minuter. Sista 10 minuterna kan man ev hälla på ett par msk vatten och strö ost på topp.

Biffen. Tina laxen lätt. Vill man att det ska gå snabbt kan man fuska med varmt vatten. När den är halvtinad, dela i mindre bitar. Hacka koriandern grovt - en handfull knappt - mixa med mixerstav - med lime, sambal grädde och salt. Hetta upp en stekpanna med mycket olja. Klicka ut till två biffar. Stek tills fin färg uppstår på båda sidor.

Servera med en limeklyfta. Det är såsen.

1 kommentar:

Fröken Dill sa...

Laxbiffar är verkligen underbart gott. Det borde man göra oftare. Är verkligen inte svårt om man har tillgång till en mixer!