söndag 12 februari 2012

Kyckling i lerform med nordafrikanska kryddor


Saftigt och kryddigt med världens godaste buljong som bonus.

1 hel kyckling
5 charlottenlökar
2 klyftor vitlök
1 citron
50 gram smör
2 tsk hel spiskummin
1 tsk hela kardemumma kapslar
1 tsk hela korianderfrö
1 tsk salt
2 tsk paprikapulver

Blötlägg lerormen så den inte spicker. Man kan amvända en gjutjärnsgryta med lock om man inte har en lerform.
Skala charlottenlöken men behåll hel. Tvätta citronen ordentligt om det inte är eko, klyfta den sedan och behåll skalet. Grovhacka vitlök.
Tag en del av smöret och gnid in under skinnet på kycklingen och stoppa in några smörklickar,
Grovmortla hela kardemummakapslar, koriander och spiskummin, gnid in kycklingen (under skinnet) och i, tillsammans med citron smör och salt och paprika pulver.
Stoppa kycklingen med resten av citronen, smöret och vitlöken.
Locket på! Grädda i 1 timme minst på 225 grader.

Av skyn/buljongen gör man enkelt en sås. Jag blandade grädde i och redde den lätt med toppenredning. Och till sist hottades den upp med lite cayennepeppar. Man skulle kunna ha i creme fraiche, yoghurt eller vad man känner för. Mycket smak blir det hur som helst. Buljongen är verkligen lyxig. Allt gick inte åt utan har fått utgöra en smakrik bas i en pastasås dagen efter!

Till det jättebulgur med finhackad persilja samt lite grillad zuccini.

1 kommentar:

En annan Sara sa...

Lagade detta igår - hur gott som helst! Tack för receptet!