söndag 9 december 2012

Marockans blandad kompott




Habibi heter en relativt nyöppnad marockansk restaurang på skånegatan. Där har dom väldigt goda och prisvärda tallrikar med blandade smårätter. Fatets upplägg passar min matfilosofi bra: mycket vegetariskt med lite kött som krydda.


Menyn bestod av: Grönsaksgryta med ägg, grillad marinerad paprika, kryddad bulgur med russin, mortlad hommus & merguez.

4 portioner:

Lammkorv av typ merguez. Jag köpte taylor and jones men den var faktiskt inget vidare. Gå istället till hötorgshallen och köp färsk merguez över disk!

Grönsaksgryta med stekt ägg:
1 burk hela tomater
2 potatisar
1 bit zuccini
1 gul lök
1 vitlök
1 tsk spiskummin
1 tsk paprikapulver
1tsk svartpeppar
salt
socker
2 ägg

Fräs hackad lök, fint tärnad potatis och zuccini i olja, häll på burken med tomater, riven vitlök och kryddor. Tag ungefär lika mycket socker och salt. Koka på ganska låg temperatur i ca 20 minuter tills potatisen är mjuk. Stek äggen försiktigt och fördela dem i mindre bitar, låt dem koka med i grytan en stund. Smaka av med socker och salt!

------

Grillade paprikor
4 paprikor
näve valnötter eller mandlar
olja, vinäger
salt

Halvera paprikan och grilla med skinnet upp tills dom blir svarta på största delen av skalet. Låt paprikan svalna och tag sedan bort skalet. Skär paprikan i bitar, häll över en dryg tsk vinäger och olja, salta. Rosta valnötter och strö över.

----

Mortlad hoummus:
Hommusen på Habibi är ganska grov vilket jag tycker är gott. jag prövade att göra den i en mortel och det gick jättebra:

En burk kikärtor
Knappt 1/2 citron
ett par nypor salt
spiskummin
2 msk sesampasta
och olja eller vatten för att späda ut konsistensen
1/4 riven vitlöksklyfta

Mortla ihop! Späd med olja eller vatten till önskad konsistens.

----

Bulgur:

3 dl bulgur
6 dl vatten
1grönsaksbuljong
1 knapp tsk spiskummin
1 knapp tsk gurkmeja
näve russin
1 dm ¨purjolök

Koka först upp vattnet och låt sedan bulgur koka försiktigt under lock med russin, buljong, fint strimlad purjo och kryddor. Smaka av med salt på slutet!

Inga kommentarer: